Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource44), Fid:211, Did:0, useCase: 3


Aleksandra Čaka iecienītākās receptes

Aleksandra Čaka iecienītākās receptes
Čaks virtuvē

Apgāds Zvaigzne ABC

Kaut gan ļoti neraksturīgi dzejniekiem, A. Čaks bija saimniecisks vīrietis. Viņš brīvi orientējās pavārmākslā un kulinārijā. Par to liecina dzejnieka memoriālajā muzejā Lāčplēša ielā 48/50 atrastās piezīmju lapiņas ar zīmītēm mājiniekiem un dažādu ēdienu receptēm. Tās, tāpat kā fotogrāfijas, atmiņu skices un fragmenti no dzejnieka darbiem liecina, ka viņš bija ne tikai talantīgs literāts, bet arī labs pavārs un saviesīgu pasākumu cienītājs. To zināja arī Čaka draugi – dzejnieki, mākslinieki, aktieri, kuri nereti izmantoja viņa viesmīlību un kulinārās prasmes, lai brīžos, kad kādam no māksliniekiem bija finansiālas grūtības, paēstu pusdienas Čaka virtuvē. Stāsts par to, cik labi Čaks pratis cept pankūkas uz savas vecās malkas plīts, šodien jau ir folklorizējies, un diezin vai kāds varēs pierādīt vai noliegt stāsta patiesumu...

Iepazīstināsim jūs ar dažām A. Čaka iecienītajām receptēm no apgāda Zvaigzne ABC izdotās grāmatas "Čaks virtuvē":

Sāls vai ķimeņu stienīši

Nepieciešams:

400 g vārītu kartupeļu,
100 g sviesta,
160 g miltu,
sāls.

Pagatavošana:

Sviestu saputo, pieliek caur gaļas mašīnu samaltus kartupeļus, sāli, izsijātus miltus. Visu sajauc, noliek vēsā vietā.
Ar miltu palīdzību izveido 20 mazā pirkstiņa resnuma stienīšus, izliek uz plāts, apsmērē ar olu, pārkaisa ar sāli vai ķimenēm. Cep 15-20 minūtes.

Siera stienīši

Nepieciešams:

100 g miltu, 100 g sviesta, 100 g siera, sāls, paprika.

Pagatavošana:

Sviestu, sarīvētu sieru, garšvielas un miltus ātri samīca un atstāj 30 minūtes vēsā vietā. Tad mīklu izrullē 1/2 cm biezu, sagriež 1 cm platās strēmelēs, katru strēmeli sagriež spirālē, saliec stienīšos, sakārto uz sausas plātes, cep 15-20 minūtes.

Amerikāņu maizītes

2 glāzes miltu sajauc ar 4 nolīdzinātām tējkarotēm cepamā pulvera un 1/2 tējkaroti sāls, piejauc 2 ēdamkarotes sviesta un beigās pielej 3/4 glāzes piena. Viegli sajauc un izrullē mīklu divu centimetru biezumā un ar glāzi izgriež maizītes. Cep karstā krāsnī.

Šīs ir tikai dažas no daudzām dzejnieka mājā gatavotām un iecienītām receptēm. Grāmatā atradīsiet daudz interesantu recepšu gan zupām un pamatēdieniem, gan cepumiem un uzkodām, iepazīsieties ar dažiem dzejoļiem, kas veltīti kulinārijas tēmai, uzzināsiet Čaka kafijas gatavošanas recepti, atklāsiet dažus virtuves knifus (piemēram, kā cietu gaļu izvārīt mīkstu), kā arī gūsiet nelielu ieskatu dzejnieka biogrāfijā.

Grāmatā "Čaks virtuvē" ir izmantoti rokraksti no privātkolekcijas un fotogrāfijas no Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa kolekcijas.

Grāmata iegādājama visās Zvaigzne ABC grāmatnīcās.

     [+] [-]

, 2012-11-21 19:08, pirms 11 gadiem
416